Minister financií neustúpil, štrajk učiteľov od pondelka bude

24.11.2012 Bratislava

Bratislava 23. novembra (TASR) - Štrajk školských zamestnancov, ktorý od pondelka (26.11.) zatvorí školy, neodvrátilo ani posledné rokovanie školských odborárov s ministrami školstva a financií.

"Je mi to ľúto, že sme sa nedohodli," povedal po vyše dvojhodinovom rokovaní šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Odborárom dnes navrhol, aby ponúkané päťpercentné zvýšenie platov učiteľov v budúcom roku išlo priamo do taríf. To by učiteľom definitívne garantovalo zvýšenie platov v budúcom roku o 36 eur mesačne. Nepedagogickí zamestnanci v školstve by tieto prostriedky získali formou účelovo viazaných prostriedkov. K výplate by si prilepšili asi o 18 eur na mesiac. Odborári však tento návrh neprijali a naďalej trvajú na desaťpercentnom zvýšení platov v budúcom roku.

Ako dlho bude štrajk trvať, líder školského zväzu Pavel Ondek nevedel odhadnúť.

"Táto ponuka je pre nás neprijateľná, lebo už požadujeme odrazový mostík pre túto vládu pre rok 2013. A to taký, aby došlo k navyšovaniu platov a žiadame, aby vláda pripravila memorandum, ktoré by zabezpečilo nárast prostriedkov do školstva nielen na platy, ale aj na materiálno-technické zabezpečenie," reagoval na ministrovu ponuku odborársky predák. Kažimír však vyhlásil, že nevie vyjsť v ústrety s lepšou ponukou.

"Nemôžem ju meniť, lebo veľmi dobre poznám stav verejných financií, vývoj daňových príjmov a veľmi sa obávam vývoja v budúcom roku s ohľadom na to, čo sa deje mimo hraníc tejto krajiny," odpovedal minister na otázku, kedy by sa v rámci budúceho týždňa mohli uskutočniť ďalšie rokovania.

Šéf rezortu financií dodal, že vláda si uvedomuje zložitú situáciu v školstve, a to aj z hľadiska ohodnocovania. "Na druhej strane musím upozorniť, že konštrukcia rozpočtu na budúci rok je stavaná tak, že negarantujeme rast platov, naopak, sme nútení tlačiť jednotlivé rezorty k tomu, aby znižovali mzdovú obálku o päť percent," dodal Kažimír s tým, že "nateraz" to bolo posledné rokovanie.

Na dnešnom stretnutí odborári s ministrami nerokovali o postupnom navýšení celkových investícií do školstva do konca volebného obdobia. Podľa Ondeka je práve táto požiadavka základom pre zvýšenie kvality vo vzdelávaní.

Výberová chronológia rokovaní školských odborov s predstaviteľmi štátu

13. septembra 2012 – Do výstražného štrajku sa zapojilo asi 90 percent základných škôl, do 80 percent stredných a necelých 30 percent vysokých škôl, asi 13 cirkevných škôl a vyše stovka súkromných škôl z celého Slovenska. Odborári hodnotili výstražný štrajk pozitívne. Do štrajku sa zapojilo najviac základných škôl v Košickom kraji (90,24 %), najmenej v Trnavskom (77 %). Štrajk na stredných školách mal najväčšiu podporu v Prešovskom (73,9 %) či Košickom (73,02 %), najmenšiu v Žilinskom kraji (61,9 %). Štrajk podporila aj viac ako stovka súkromných škôl.

12. októbra 2012 – Školský odborový zväz poslal premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) list, v ktorom ho žiadal o zlepšenie finančnej situácie v školstve.

15. októbra 2012 – Rada školských odborov na rokovaní v Tatrách rozhodla, že pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci budú štrajkovať od 26. novembra v čase od 06.00 h. O konci štrajku následne rozhodne štrajkový výbor. Tento dátum si školskí zamestnanci nevybrali náhodou, práve v tom čase by totiž poslanci Národnej rady SR mali rozhodovať o rozpočte na budúci rok.

18. októbra 2012 – Líder odborárov Pavel Ondek o rokovanie požiadal prezidenta SR Ivana Gašparoviča, predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) a premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

12. novembra 2012 – Školskí odborári sa na svojich požiadavkách nedohodli ani po takmer dvojhodinovom rokovaní s prezidentom Ivanom Gašparovičom a šéfom rezortu školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD). Líder odborového zväzu Pavel Ondek však pripustil, že na rokovaní s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD), ktoré má na budúci týždeň zorganizovať hlava štátu, sú ochotní rokovať o kompromise. O koľko sú schopní ustúpiť, však nechcel povedať.

19. novembra 2012 - Hrozbu štrajku, ktorý má zatvoriť školy od 26. novembra, neodvrátilo ani rokovanie v Prezidentskom paláci. Keďže ministri školstva a financií nedali na rokovaní odborárom garancie na splnenie ich požiadaviek, štrajkový výbor na zasadnutí potvrdil začiatok štrajku na deň 26. novembra. Odborári o tom informovali vo svojom stanovisku.
 

Vyberte región